כיצד לשמור על המטבח לאורך שנים?

בדיוק סיימתם להתקין את המטבח החדש, הכל נקי, מצוחצח ונוצץ, אבל מיד עולה השאלה בראש – כיצד לשמור על המראה הזה גם בעוד חמש, עשר ויותר שנים קדימה?
מטבח נקי כמו ביום התקנתו הוא לא חלום, בעזרת הקפדה על כללים בסיסיים ותשומת לב נוכל לשמור על המטבח עם מראה חדש לאורך שנים רבות.

אם כבר השקענו את מיטב כספנו במטבח חדש ויפה, לא כדאי שנשקיע עוד קצת בשביל לשמור על ההשקעה הזו למשך השנים שיבואו?

קראו כדי ללמוד עוד על איך לשמור על כל סוגי המשטחים וטיפים עקרוניים לשמירה על ניקיון המטבח, על פני משטח העבודה ובכללי.

שמירה על ניקיון המשטח

משטח העבודה הוא החלק שרואה הכי הרבה שימוש במטבח, עליו חותכים, מערבבים, מבשלים ועושים את הדבר הכי חשוב בבית – אוכל.

לפני שניגש לפרטים, הנה כמה כללים בסיסיים שיש להקפיד עליהם בניקיון המטבח:

  • הימנעו מהנחת סירים ומחבתות חמים על משטח העבודה, השתמשו בתחתיות.
  • אותו כנ"ל לגבי כלים או מזונות קפואים.
  • נגבו רטיבות מהר ככל האפשר, אל תתנו לה לחלחל.
  • ניקיון מידי, פשוט בעזרת מטלית לחה, ימנע את מרבית הכתמים.
  • היזהרו מחומרי ניקוי חזקים, לרוב הם מאוד הרסניים ובעלי פוטנציאל כימי גבוה.
    אפשר להסתפק בחומרי ניקוי פשוטים ועדינים לרוב המקרים.
  • הסוד הוא בניקיון שוטף – הקפדה על ניקיון קבוע, כמו לאחר כל ארוחה ובסוף כל יום, תמנע הצטברות לכלוך והיווצרות כתמים.
  • דבר אחרון – הכירו את המשטח שלכם, דעו מאיזה חומר הוא עשוי ואילו דרכים וחומרים הכי טובים לו לניקיון.
  • הקפידו על הוראות היצרן, הן של משטח העבודה והן של חומרי הניקוי בהם אתם משתמשים.
    שימוש קלוקל עלול לעשות נזקים בלתי הפיכים.

משטחים שונים, דגשים שונים

כל סוג חומר ממנו עשוי משטח העבודה במטבח דורש תשומת לב והקפדה על כללים שונים בעת הניקוי.

בנוסף להקפדה על ההוראות הכלליות לשמירה על ניקיון המשטח, ישנם דגשים חשובים שיש להכיר על כל סוג חומר ממנו עשוי משטח העבודה.

משטחי שיש ואבן

הכינוי הרווח לכל משטח עשוי אבן במטבח הוא "שיש", אך הכוונה היא לאו דווקא לסוג החומר ממנו הוא עשוי, שיש הוא סוג של אבן טבעית אשר משמשת לריצוף וחיפוי.

משטחי "שיש" רבים בארץ עשויים גם מאבן גיר, הידועה גם כגיר חברון.

נקודת התורפה של משטחי האבן היא ברגישותם לשריטות, לכן בעת הניקוי חשוב להקפיד להשתמש במטליות או ספוגים רכים כדי שלא לפגוע בחומר.

בנוסף רצוי להימנע מהנחת עצמים חדים, כמו סכינים או כוסות, על השיש.

בכל מקרה של שפיכת נוזלים יש לנקות מידית כדי למנוע כתם, שכן השיש בעל רמת ספיגות גבוהה.

מבחינת חומר ניקוי, הכי כדאי להשתמש במעט סבון כלים מהול במים ולשפשף בעזרת מטלית.

בכל מקרה הימנעו מחומרי ניקוי חומציים משום שהם הורסים את האבן.

טיפ קטן ואחרון – משטחי עבודה מגרניט רצוי לנקות בעזרת חומר ניקוי המיועד לכך או בהכנת תרסיס ניקוי ביתי.

להכנת התרסיס, מהלו כרבע כוס אלכוהול ושתי כפות סבון כלים בליטר מים, רססו ונגבו בעזרת מטלית לניקיון שוטף.

משטחי עץ

משטחי עבודה מעץ הם נעימים למגע, מעניקים חמימות ותחושה כפרית למטבח ונוחים לעבודה.

יחד עם זאת, אלו הם משטחים עדינים יותר ממשטחי האבן ודורשים זהירות ותשומת לב רבה.

רמת הספיגות גבוהה יותר אפילו מהשיש והגיר והוא נוטה להישרט בקלות.

בכל תהליך בישול – חיתוך, ערבוב, שקשוק, טריפה וכו' – יש לשים לב שאנחנו לא נוגעים עם חפצים חדים במשטח עצמו.

כמובן שבשום אופן אין לחתוך ישירות על משטח העץ משום שהחריץ ישאר לעולם ויצבור לכלוך וחיידקים.

לגבי תחזוקה ישנן שתי פעולות שעלינו לנקוט – שיוף ושימון.

אחת לחצי שנה עד שנה מומלץ לשייף את המשטח בשביל להחליק אותו ולאחר מכן לצפות בשכבת לכה או שמן.

שימון קבוע, אחת לחודש עד שלושה חודשים, בעזרת שמן פשתן ימנע חדירת לחות למשטח וישמור עליו קל לניקוי ומבריק.

סבון וחומרי ניקוי אחרים גורמים לצבע העץ לדהות ועלולים לחדור את שכבת השמן המגינה ולפרקה.

הכי כדאי לנקות משטחי עץ בעזרת רבע כוס סודה לשתייה עם חצי ליטר מים פושרים ולשפשף בעדינות בעזרת מטלית או ספוג.

לאחר הניקוי ייבשו את המשטח בעזרת מגבת או מטלית יבשה.

טיפ של אלופים – במקרה ונספג ריח רע בעץ שפשפו פלח לימון על המשטח בשביל להעלימו.
אפשר גם לבחור בפירות הדר שונים ולהשתמש גם בשמן שחבוי בקליפת הפרי, ריח ההדרים מעניק למטבח תחושה רעננה ונקייה.

משטחי נירוסטה

נירוסטה ידועה כחומר חזק ועמיד שקל לנקות ולטפל בו, אך כמובן שישנם כללים חשובים שעליכם להקפיד בשביל לשמור על אותו משטח נירוסטה נקי וללא פגמים.

ראשית כל הימנעו מכלי ניקוי אלימים, קרי סקוטץ' ברזל או צמר פלדה, כל ניקיון יכול להתבצע בעזרת מטלית, ומה שהמטלית לא הצליחה להוריד אפשר להוריד בעזרת ספוג רך.

לניקיון שוטף ובסיסי תמיד אפשר להשתמש בסבון כלים, למקרים קשים השתמש בחומרי ניקוי ייעודיים לנירוסטה.

להסרת טביעות אצבעות, המצטברות הקלות על נירוסטה, אפשר להשתמש בתרסיס לניקוי זכוכית ומטלית.

במקרה של כתמי חלודה החומר היעיל ביותר הוא חומץ – לא מהול ובמגע ישיר עם המשטח.

בשום מצב אין לחתוך ישירות על הנירוסטה, השריטות לא יעלמו ויקשו על הניקיון בהמשך.

וטיפ אחרון חביב – בשביל לתת לנירוסטה נגיעה מבריקה, לאחר ניקיון וייבוש העבירו ניגוב של שמן זית או שמן קוקוס על המשטח בשביל להקל על הניקיון הבא ולהוסיף מעט זוהר למטבח.

משטחים מבריקים

סדרת 8000 שיש אבן קיסר דגם 8430

מלבד חומרים אלו ישנם גם משטחי מטבח מבריקים העשויים פורמייקה, למשל.

ניקיון יומיומי שוטף ולאחר כל פעולה על המשטח היא המפתח להצלחה, במקרים קשים יותר מומלץ להשתמש בחומרים ייעודיים.

אחת לתקופה אפשרי לנקות את המשטח בעזרת מברשת, אך חשוב שזו תהיה מברשת עדינה מאוד ולשים לב שמשפשפים בעדינות רבה.

גם במשטח זה עדיף להימנע מחומרי ניקוי אגרסיביים וחומציים משום שהם עלולים להשאיר כתמים בלתי ניתנים להסרה.

טיפ להצלחה – מים חמים, כמו כל חומר חם, עלולים לסדוק את המשטח ולכן יש להימנע מהם ולהשתמש תמיד במים פושרים.

ניקוי כללי של המטבח

אחרי שהקפדנו על ניקיון משטח העבודה במטבח, עתה עלינו לדאוג לניקיון הכללי של שאר חלקי המרחב.

הנה כמה חוקים פשוטים שיוכלו לעזור לכם לשמור על מטבח נקי ומצוחצח כל ימות השנה, למשך שנים רבות:

  • לאחר התקנת מטבח חדש בבית, כל עוד הארונות והמגירות עדיין ריקים, שאבו את האבק מתוכם לפני ניקוי עם מטלית לחה.
  • הצפת המטבח במים וניגובם החוצה מיותרת, אפשר ביעילות לנקות בעזרת מטלית רצפה רטובה וסבון רצפות המתאים לחומר ממנו עשויה הרצפה.
  • לכתמים על הארונות הכי כדאי פשוט לנקות עם מטלית לחה. אם זה לא מספיק, מעט סבון כלים מהול במים יעשה את העבודה.
  • בכל מקרה, אין לרסס את חומר הניקוי ישירות על הארונות אלא על המטלית.
  • חומרי ניקוי חומציים או מבוססי כלור יפגעו בריהוט במטבח ועדיף להימנע מהם.
  • אל תשתמשו במכשירי ניקוי על קיטור.
  • את הכלים היוצאים מהמדיח יש לייבש לפני הכנסתם לארונות, מגירות או מדפים.
  • אפשר גם להניח משטח גומי או מגבת בתחתית מקומות האחסון כדי למנוע כתמים.

ניקיון מכשירי החשמל בבית

ניקיון מכשירי החשמל השונים במטבח חשוב לא פחות מאשר כל דבר אחר.

כמה טיפים לגבי כל מכשיר שנמצא בשימוש במטבח:

  • מדיח כלים – כשעה לאחר סיום עבודת המדיח, לאחר ריקונו מכלים, פתחו את דלת המדיח ותנו לאדים להתפזר.
  • תנור – לאחר תום העבודה עם התנור, באם אין מנגנון קירור מובנה, הפעילו את מאוורר התנור למשך כרבע שעה.
    לאחר כל שימוש נקו את פירורים שהצטברו בעזרת מברשת או מטלית.
  • קומקום חשמלי – לניקוי האבנית הרתיחו שתי כפות חומץ בקומקום חצי מלא במים.
    מעבר לזאת, אל תפעילו את הקומקום מתחת לארונות ומשטחים עץ.
  • מעבד מזון – מעבדי מזון או בלנדרים למיניהם יכולים לצבור לכלוך בחריצים שבין הכלי בו מתרחשת הפעולה למשטח החשמלי.
    ניקיון של כלי כזה עדיך לעשות בעזרת מטלית יבשה ולא לחה כדי לא לגרום לקצרים חשמליים.

ניקוי הכיור וסביבתו

אחד המקומות שצוברים הכי הרבה לכלוך במטבח הוא הכיור – המקום בו נשטפים כל הכלים, הירקות ושאר מיני פעולות שונות במטבח.

ניקיון שוטף (תרתי משמע) וניקיון יסודי אחת לשבוע יבטיחו כיור זוהר מניקיון למשך השנים שיבואו.
מדריך קצרצר זה יעזור לכם להבריק את הכיור ולשמור עליו נוצץ:

  • מלאו את הכיור במים חמים (או מהברז או מקומקום) ממש עד לשפה והוסיפו כוס אקונומיקה.
  • הניחו למים והאקונומיקה לשבת בכיור למשך כשעה, לאחר מכן, בעזרת יד עטופה בכפפת גומי או מלקחיים, הוציאו את הפקק ורוקנו את הכיור.
  • כעת ניתן לשטוף את שאריות האקונומיקה בכיור בעזרת מים פושרים.
  • לשלב הקרצוף מומלץ להשתמש בסודה לשתייה מהולה בכוס מים וספוג או סקוטץ' עדין.
    קרצפו את כל משטח הכיור. כולל את הברזים , מאחוריהם ומסביב להם.
  • לאחר הקרצוף העבירו סמרטוט רטוב לספיגת חומר הניקוי.
  • כדי לנקות את החריצים שבין הכיור לשיש או כל חריץ אחר השתמשו בסכין, קיסם או חפץ חד ודק אחר בשביל להוציא את כל הלכלוך.
  • לאחר כל ניקיון של הכיור, בעדיפות לכל ערב, נגבו וייבשו את הכיור כדי שלא תישאר בו שום לחות או רטיבות למשך הלילה.
  • השארת כלים מלוכלכים בכיור למשך זמן רב תעשה לכם כיור מלוכלך.
    רק כיור נקי מכלים יהיה כיור נקי, נקודה.
  • טאצ' אחרון ומבריק – ניגוב של מעט מיץ לימון על כל משטח הכיור לאחר ניקיון יעניק לו ריח מרענן ומראה קורן.

חומרי ניקוי מומלצים לכל סוג משטח

  • נירוסטה – קרם לניקוי נירוסטה של אסטוניש יסייע לכם לקבל נירוסטה מבריקה וחלקה.
  • שיש – קרם גרניט של אסטוניש מנקה ביעילות מבלי לפגוע באבנים השונות מהרכיבות את השיש במטבח.
  • עץ – מלבד מטליות לחה, החומר המומלץ ביותר לניקוי משטחי עץ הוא סבון כלים.
    העיקר הוא השימון הקבוע אחת לחודש ולאחר ניקיון עם סבון.
  • פורמייקה – חומר לניקוי רב תכליתי או סבון כלים הוא החומר המועדף לניקוי משטחי פורמייקה.

בין אם אבן או עץ, גדול או קטן, מהודר או פשוט, המטבח הוא אחד המקומות החשובים ביותר בבית והתקנתו יקרה ומשמעותית.

השקעה במטבח יפה היא החלק הקל, אך כדי להבטיח שהמטבח ישאר יפה לתמיד חשוב להקפיד על כללים אלו ובעיקר לנהוג בתשומת לב ובזהירות.

ניקיון שוטף פשוט וניקיון יסודי אחת לחודש-חודשיים יבטיחו לכם מטבח נוצץ למצוחצח למשך שארית ימיכם.

שלח הודעה